PSMKK:n esittely



Pohjois-Suomen
Mäyräkoirakerho ry

- puolen Suomen mäykkykerho





Vuonna 1978 perustetun Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerhon logosta huomaa, että kerhomme toimialue on erittäin laaja käsittäen entiset Oulun ja Lapin läänin alueet - näin kerho toimii kolmen kennelpiirin alueella. Mäyräkoiraihmisiä (jäsenmäärä tällä hetkellä 257) löytyy niin Lapin tuntureilta kuin Pohjanmaan lakeuksilta, Kuusamon ja Kainuun perukoilta ja Perämeren rannoilta - valtaosa väestämme on kuitenkin Oulusta ja sen lähikunnista. Pitkät välimatkat ja toimialueen erilaiset luonnonolosuhteet ovat vaikuttaneet myös harrastusmahdollisuuksiin. Talkooväki ja näyttelyharrastajat keskittyvät Oulun ja muiden suurten kaupunkien läheisyyteen, ajopuolen keskusaluetta on perinteisesti ollut Pohjanmaan lakeus ja Lapin kairoilla mäyräkoiraharrastuksella on aivan omat haasteensa.

”Nykyään vapaaehtoistyötä ei pidetä arvossa ja näin ollen toiminnan laajuuden säilyttäminen on tulevaisuuden suurimpia haasteita. Myös alueen laajuus tuo haasteita. Suurin osa kerhon toiminnasta tällä hetkellä todella keskittyy Oulun seudulle, mutta onneksi Rovaniemellä järjestetään muutama MEJÄ-koe kesässä ja tänä vuonna myös luonnetesti. Kerhomme tekee myös yhteistyötä muiden kerhojen kanssa, esimerkkeinä MEJÄ-kokeet, koiranäyttelyt ja möllimaastot.”
Ville Porthan, puheenjohtaja 2008-, MEJÄ- ja kämppätoimikunta

Alueen laajuus on pyritty ottamaan huomioon toimintaa suunniteltaessa, niin että mahdollisimman moni mäyräkoiraihminen pääsisi harrastamaan, osallistumaan ja vaikuttamaan. Alkuaikoina kerhon hallituksessa oli jopa nimettynä Lapin edustaja, joka sai matkakorvausta kokousmatkoistaan Ouluun. Myös koulutusta ja tapahtumia on hajautettu pitämällä vuosikokouksia, kerhoiltoja sekä tiedotustilaisuuksia mäyräkoirien koemuodoista Oulun lähikuntien lisäksi mm. Kemissä, Kemijärvellä ja Tervolassa.


Näyttelyjärjestelyissä mukana toiminnan alkuajoista lähtien

Kerhon toiminnassa tärkeimpinä ovat alkuvuosista lähtien olleet näyttelyiden sekä jäljestämiskokeiden järjestäminen. Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerholla on ollut vuosittain vastuu vähintään yhden näyttelyn järjestämisestä Oulussa tai lähialueella. Näyttelyjärjestelyissä on perinteisesti tehty yhteistyötä alueen hirvikoira-, spanieli- ja vinttikoirakerhojen kanssa. Parillisina vuosina on järjestetty kansainvälinen näyttely ja parittomina vuosina perinteinen kansallinen Äitienpäivänäyttely. Vuonna 2008 kevään ja syksyn näyttelyt yhdistettiin ja syntyi kahden kv-näyttelyn näyttelyviikonloppu Oulu Dog Show pitopaikkana Äimäraution ravirata. Mäyräkoirakerho on ollut tämän ison näyttelyn järjestelyissä mukana aina parillisina vuosina – 2008 ja 2010.

  
Oulu kv 11.7.2010. Kuva: Marja Junttila

”Kerho ollut mukana isoissa kaikkien rotujen näyttelyissä järjestäjänä kerhon alkuajoista lähtien. Näyttelyiden järjestämisessä meillä on toooosi pitkä historia, ja järjestäminen hoituu jo rutiinilla. SML:n päänäyttely järjestettiin Oulussa Pyrinnöllä 1992 pienellä porukalla. Tuomareita oli kaksi kappaletta Saksasta
(Hans Fichtl ja Marianne Wein-Gysae). Tämä näyttely tuotti jokusen tonnin (silloisia markkoja) tappiota. Ja tappioihin voitiin lisätä peräkärryn rengas!!! Se kun särkyi tavaroita rahdatessa! Tästä omasta näyttelyurasta niin talkoolaisena kuin näytteilleasettajanakin voi syyttää ensimmäistä mäyräkoiraani Aleksia. Jos Aleksi olisi pärjännyt huonommin kehissä ja metsissä niin ehkäpä harrastelu kerhon eteen olisi jäänyt vähemmälle ja vapaa-aikaa olisi enemmän J”.
Lea Foudilainen, kerhon toiminnassa 1986 -, rahastonhoitaja, MEJÄ-, VERI-, kämppä- ja näyttelytoimikunta

Vuonna 1988 kerho järjesti Pohjois-Suomen Spanielikerhon kanssa ryhmänäyttelyn spanieleille ja mäyräkoirille, vuonna 1992 oli SML:n pääerikoisnäyttely Oulun Urheilutalossa ja vuonna 2005 järjestettiin ryhmänäyttely Haukiputaalla. Match Show’t eivät ole kuuluneet kerhomme toimintaan ja historian aikana onkin järjestetty vain parit mätsärit – vuonna 2002 yhdessä Rautaruukin koirakerhon kanssa ja vuonna 2003 kerhon 25-vuotisjuhlien yhteydessä Oulunsalossa. Näyttelyharjoituksia kerho on järjestänyt vuosittain - Oulussa säännöllisemmin vuodesta 2002. Viime vuosina harjoituksia on järjestetty Oulunsalossa yhteistyössä Jokilaaksojen Mäyräkoirakerhon kanssa ja tänä vuonna harjoitukset pidetään Kiimingissä. Näyttelyiden ja erittäin suosittujen näyttelyharjoitusten myötä monet uudet koiranomistajat ovat löytäneet mukaan kerhomme toimintaan.

”Sain ensimmäisen mäyräkoirani vuonna 2005. Ajatuksena oli hankkia kotikoira, mutta kuinka ollakaan löysin itseni PSMKK:n näyttelyharjoituksista kesällä 2006. Pian huomasin omistavani toisenkin mäyräkoiran ja minusta tuli innokas näyttelyissä kävijä. Kun muotovalion arvo ensimmäisellä koirallani oli vain käyttötuloksesta kiinni, oli luonnollista lähteä kokeilemaan taitoja MEJÄ-kokeessa, mikä vielä tuolloin oli ainoa mahdollisuus saada käyttötulos kääpiömäyräkoiralle. Myöhemmin kun PIKA-koe kehitettiin pienoismäyräkoiria varten, kävimme hakemassa käyttötuloksen nuoremmalle koirallemme siitä. Seuraava näyttely, jonka järjestämiseen PSMKK osallistuu, on vuoden 2012 Oulun kv-näyttely ja minun vastuualueenani on näyttelyn toimisto, jonka pyörittämisessä olin mukana myös vuoden 2010 näyttelyssä.”
Meeri Juusola, hallituksen jäsen 2009 -, näyttely- ja lehtitoimikunta

Näyttelyharrastuksen suosio on kasvanut koko ajan ja viime vuosina mäyräkoiriakin on ollut mukana ennätysmäärät. Monenlaiset järjestelyt sekä käytännön hommat ennen näyttelyitä ja näiden kahden näyttelypäivän jättiurakan aikana vaativat tuhansia työtunteja aktiivisilta talkoolaisilta. Talkoohenki tuntuu välillä hiipuneen, mutta onneksi vielä löytyy innokkaita, jotka värväävät sukulaisensa ja kaverinsakin mukaan toimintaan.

”Tuntui, että koiranäyttelyt ovat tyttöjen juttuja. Rouvaa miellyttääkseen piti isännänkin lähteä näyttelyreissuille mukaan. Kun nyt sattuu tuo kilpailuvietti olemaan ja omat termiitit Pipsa ja Topi saivat parit vaaleanpunaiset nauhat, alkoi mielenkiinto heräämään. Sitten sitä opiskeltiinkin, miten kirjataan näyttelyluetteloon minkäkin värinen nauha ja mitä se tarkoitti. Nyt on näyttelyitä kierretty ja edelliskesänä oltu näyttelyä järjestämässä. Itsellä olisi tarkoitus Emilian kanssa mennä kehään. Voihan se olla aika mielenkiintoinen yhtälö, 130 kg mies ja karkkarikääpiö! Mieleen tulee ihan Obelix ja Idefix!”
Kari Puranen, hallituksen jäsen 2010 -
 


Pitkäkankaan kämppä Pyhännällä 9.6.2007. Kuva: Ville Porthan

MEJÄ-toiminnalla vahvat perinteet

Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho on järjestänyt metsästyskoirien jäljestämiskokeet perinteisesti yhteistyössä Pohjois-Suomen Spanielikerhon kanssa. Jo pitkään koepaikkana on ollut Villiltä Pohjolalta (aikaisemmin Metsähallitus) vuokrattu Pitkäkankaan tukkikämppä Pyhännällä. Kesän harrastukset alkavat Pyhännältä, jossa kerho järjestää perinteiset siivous- ja puuntekotalkoot aina toukokuussa. Monelle mäyräkoiraharrastajalle Pitkäkankaan tukikohdasta onkin tullut tuttu ja mieluinen paikka, jonne tullaan viettämään aikaa hyvän harrastuksen ja mukavien koiraihmisten parissa usein koko perheen voimin.

Vuosittain Pyhännällä on ollut mejä-kokeita yleensä neljät, viidet - mukana n. 18 koiraa eli ne ovat olleet kolmen tuomarin kokeita. Pyhännällä on ratkottu myös oman kerhon sekä kennelpiirin mestaruuksia. Lisäksi koko kerhon toiminnan ajan on jaettu tietoa lajista ja järjestetty jälkiharjoituksia eri paikkakunnilla mm. Kemissä, Oulunsalossa ja Oulussa. Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho järjesti 14.9.2008 SML:n rotumestaruuskokeen, ja mäyräkoirien parhaat nuuskuttelijat ohjaajineen pääsivät tutustumaan Pyhännän maastoihin ja tunnelmalliseen Pitkäkankaan kämppään

Aikaisemmin jälkikokeita järjestettiin Pyhännän lisäksi mm. Nivalassa ja Haapajärvellä sekä muutaman koiran kokeita myös Oulunsalossa. Jäljestysharrastus on ollut erittäin aktiivista ja kokeisiin on ollut runsaasti innokkaita tulijoita, niinpä parin viime vuoden aikana kerho on järjestänyt kokeita myös Kemijärvellä ja Rovaniemellä. Tulevana kesänä Pyhännän mejä-kokeet ovat 29.5., 19.6., 21.8. (kerhonmestaruuskoe) ja 4.9.

”Vähän vajaalla harjoittelulla lähdettiin mejä-kokeeseen Topin kanssa. Itselle oli yllätys, miten mukava yhteishenki oli koepaikalla. Ei tällaista tulokasummikkoa, joka ei oikein perusteitakaan tiennyt tarkalleen, katsottu kieroon. Oli aika kuuma heinäkuinen viikonloppu. Käytiin lauantaina jälki tekemässä ja sunnuntai oli sitten koepäivä. Itse olin vähän pyörällä, olihan tämä ensimmäinen koe. Alku lähti hyvin, pysyttiin tarkasti jäljellä. Sitten tuli Topille hiki, kaivoi kuopan sammaleeseen ja jäi makaamaan siihen. (Kyllä me vielä Topin kanssa näytetään). Luolaharjoituksissa ollaan käyty Topin ja Pipsan kanssa vaihtelevalla menestyksellä. Vesiriistaakin on käyty kokeilemassa. Niinpä niin… Eipä tarvitse miettiä, mitä voi mäyräkoiran kanssa tehdä tai onko se edes koiran kokoinen. Ego näillä veijareilla vastaa norsun kokoa!”
Kari Puranen


Ajokoetoiminta vilkastumassa

Ajokoetoiminta on keskittynyt innokkaiden ajoharrastajien ansiosta Oulun eteläpuolelle, mutta viime vuosina metsäkauriskannan lisääntyessä harrastus on vahvistunut myös Pohjois-Pohjanmaalla. Ajokokeita kerho on järjestänyt mm. Haukiputaalla, Kajaanissa, Reisjärvellä, Nivalassa, Haapajärvellä sekä Sievissä. Vuonna 1989 kerho järjesti SM-ajokokeen Reisjärvellä ja vuonna 1999 ne pidettiin Sievissä. Sievin koe oli historiallinen, sillä mestaruuden voitti ensimmäistä kertaa pitkäkarvainen mäyräkoira, oululaisen Toni Karppisen omistama pkn FIN KVA-A FIN KVA-L M-99 Muviro Carmen Rose.

”Ajavien mäykkyjen suosio viime vuosien aikana on noussut erityisesti Pohjois-Pohjanmaan alueella, mutta myös muilla alueilla löytyy yksittäisiä erittäinkin innokkaita harrastajia. Haasteena kerholla onkin nyt pyrkiä vastaamaan pohjoisen väen tarpeisiin ajokoetoiminnan osalta. Ongelmana on ollut varsinkin tuomareiden vähyys ja tälle vuodelle suunnitteilla onkin palkintotuomarikurssi. Kerhon tulee myös pystyä tuomaan julki "pohjoista näkökulmaa" liiton ajopuolen toimintaan, niin että mm. mahdolliset uudet ajokoesäännöt palvelevat tasapuolisesti koko maata ja että mäykyistä ei jalosteta vain sorkkaa ajavia bassetin kokoisia ja näköisiä pötkylöitä!”
Lotta Seppinen, sihteeri 2011 -, ajotoimikunta


Tuomari Pekka Hautamäki lähdössä hoitamaan tehtäviään MÄAJ-pm-kokeessa 11.9.2010. Kuva: Marja Junttila




















Kerhon järjestämä ajokoetoiminta kokeineen ja koulutuksineen oli aktiivisinta vuosina 1994 – 2000. Viimeisen SM-kokeen jälkeen vuonna 2000 järjestettiin vielä kaksi koetta Haukiputaalla. Oulun eteläisen alueen ajokoiraharrastajat perustivat oman kerhon ja PSMKK:n ajokoetoiminnassa oli monta hiljaista vuotta. Vuonna 2009 järjestettiin pitkästä aikaa piirimestaruuskoe Kempeleen Juurussuon maastoissa (kuvat), kun ensin oli koulutettu uusi koetoimitsijajoukko kokeita hoitamaan. Viime vuonna järjestettiin jo kolme koetta - yksi kahden viikon pitkäkoe, yhden päivän koe ja piirimestaruuskoe (kuvat) Limingan ja Kempeleen maastoissa. Tänä vuonna suunnitelmissa on neljät ajokokeet ja MÄAJ-palkintotuomarikurssi joko erikseen tai kerhon toimintaviikonlopun yhteydessä.


Luolakoetoimintaa herätellään

Toiminnan alkuaikoina kerhomme järjesti LUT-toimitsija- ja tuomarikoulutusta, luolaharjoituksia ja kokeita mm. Muhoksella, Haukiputaalla, Nivalassa, Haapajärvellä ja Pyhäjoella. Kerhon luolakoiratoiminta oli erittäin aktiivista vuosina 1989 – 1997, jolloin Haapavedellä oli oma toimipiste Mäyrähovi. Aktiivisin vuosi oli 1994, jolloin järjestettiin 11 LUT-kokeet ja pidettiin 25 harjoitukset! Jo 1980-luvulla kerho teki paljon yhteistyötä Oulun Seudun Terrieriyhdistyksen (Osty) kanssa ja osa harjoituksista ja kokeista Oulun ympäristössä järjestettiinkin yhdessä. Myöhemmin Osty:n luolakoiratoiminta keskittyi Oulun Haukkukeitaalle.

Keväällä 1998 Pohjois-Suomen mäyräkoirakerhon ketut myytiin, ja kerhon oma luolakoiratoiminta pääsi hiipumaan. Innokkaita harrastajia kyllä löytyi edelleen ja kerholaisia on pätevöitynyt luolapuolellakin. 2000-luvun alussa Pyhäjoella järjestettiin vielä muutamia kokeita ja harjoituksia sekä kouluttaja- ja toimitsijakursseja. Kuusamossa oli toimintaviikonloppuja, joissa oli LUT-, VERI- ja MEJÄ-harjoituksia sekä kokeita. Osa kerhon luolakoiraväestä on siirtynyt harrastamaan ja kouluttamaan yhdessä terrieriporukan kanssa ja luolakoiratoiminta on jatkunut Osty:n järjestämissä harjoituksissa ja kokeissa. Vuonna 2005 kerhomme järjesti pelkästään mäyräkoirille tarkoitetun luolakoiratapahtuman, jossa teoriaosuuden jälkeen oli sytyttelyä ja putkiharjoitukset. Vuosittain kerhomme koirista luolakokeissa on valioitunut moni koira ja valioita löytyy kaikista karvanlaaduista!

”Kerhomme alueella on paljon aktiivista luolakoiraväkeä ja pienpetojen pyytäjiä. Toivottavasti saamme vielä omat tilat ja luolakoiratoimintaa hoidettua myös omin voimin. Tämä lisäisi harjoitus- ja koemahdollisuuksia. Mäyräkoirien koon kasvaminen vähentää niiden käyttöä luolametsästyksessä, koska iso koira ei mahdu työskentelemään ahtaissa luolastoissa. Toivottavasti jalostustoiminnassa pidetään kiinni rotumääritelmän kokorajoista eikä synny erillistä käyttö- ja näyttelykoiraa.”
Hannu Pietiläinen, varapuheenjohtaja 2010 -, luola- ja ajotoimikunta

 
VERI-harjoitukset Oulunsalossa kesällä 2010 kouluttajana Katja Huurinainen ja apuopettajana Katjan oma koira Pipsa. Kuva: Ulla Henriksson


Uusia koemuotoja

Ilahduttavaa on ollut, että viime vuosina kokeiden järjestely- ja tuomaritehtäviin on kouluttautunut uusi, innokas sukupolvi. Olemme saaneet uusia toimihenkilöitä ja tuomareita kaikkiin koemuotoihin ja viime vuosien uuttaa toimintaa ovat olleet VERI- ja PIKA- harjoitukset ja -kokeet sekä aivan uusimpana vahingoittuneen hirvieläimen jäljestämiskokeet. Ensimmäiset kerhon PIKA-kokeet järjestettiin kesällä 2009 Utajärvellä Osty:n Terrileirin yhteydessä. Vuonna 2010 Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho järjesti ensimmäisen oman VAHI-kokeen Temmeksen maastoissa (kuvat) ja koetoiminta jatkuu.

Toimintaviikonloppuna syyskuussa 2010 Kestilän Kangasjärvellä (kuvat)järjestettiin kerhon ensimmäiset mäyräkoirille ja terriereille tarkoitetut vesiriistakokeet kolmena perättäisenä päivänä. Vuonna 2011 järjestetään taas kolmipäiväiset kokeet toimintaviikonloppuna 5.-7.8.2011, jolloin kisaillaan ensimmäisen kerran myös kerhon VERI-mestaruudesta. Toimintapäivänä järjestetään myös LUT-harjoituksia, PIKA-koe ja mahdollisesti myös MÄAJ-palkintotuomarikurssi.


Hyödyllistä tietoa...

Sääntöjen mukaan ”PSMKK ry:n tarkoitus on edistää ja tukea mäyräkoirien kasvatusta ja jalostusta niin metsästysominaisuuksia kuin ulkomuotoakin ajatellen.” PSMKK on järjestänyt jalostustarkastukset vuosina 2000, 2006 ja 2008 (kuvat) - viimeisin 12.3.2011. Tarkoituksena on järjestää jalostustarkastus säännöllisesti vähintään parin vuoden välein. Luonnetesti oli ohjelmassa ensimmäisen kerran elokuussa 2009 (kuvat) ja se sai niin suuren suosion, että 21. – 22.5.2011 järjestetään kaksipäiväinen testitilaisuus Rovaniemellä. Kerhon koirille on tarjottu mahdollisuutta myös vapaaehtoisiin ja PEVISA:n vaatimiin terveystarkastuksiin, joita on järjestetty Oulussa – viimeisin 31.3.2011.

 
Jalostustarkastus Haukiputaan Active Dog -hallilla 28.9.2008. Tuomarina oli Anita Alatalo ja jalostustoimikunnasta mukana Leena Vatanen ja Satu Koski. Kuvassa Leena Vatanen mittaamassa Almaa, isäntä Tuomas Hakko seuraa toimitusta. Kuva: Ulla Henriksson


Toimintamuotoina ovat olleet näyttelyiden ja koetoiminnan lisäksi monipuolinen neuvontatyö, tiedotus ja koulutus. Vuonna 1994 kerhon perustajajäsen, puheenjohtajanakin toiminut ja monipuolisesti kerhon toiminnassa mukana ollut Heikki Kanniainen aloitti neuvonta- ja pentuvälitystyön, jota hän jatkoi vielä palvelun siirryttyä SML:n vastuulle vuonna 2000. Myös alueen mäyräkoirakasvattajat ovat avainasemassa ohjatessaan kasvattiensa omistajia mäyräkoirien koemuotojen ja harrastusten sekä kerhon toiminnan pariin. Rotutietoutta on jaettu niin ”omissa” kuin toimialueen muissakin koiranäyttelyissä. Tänä vuonna Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerho on lupautunut hoitamaan yhdessä SML:n kanssa rotuesittelyn Oulun Erämessuilla 19. – 22.5.2011.

Möllimaastokisat toukokuussa 2010. Kuva: Outi Lehtisalo-Väyrynen

Ja mukavaa yhdessäoloa!

Mukavaa yhdessäoloa ei toki ole unohdettu! Joskus on tehty yhteisiä reissuja mm. Kajaanin Tamminäyttelyyn, muutama matka Helsinkiin ja tälle vuodelle kerholla on myös matkasuunnitelmia. 2000-luvun alkupuolella järjestettiin säännöllisesti asiapitoisia kerhoiltoja joka kuukausi, on ollut yhteisiä mäyräkoiralenkkejä ja nykyisin kerholaiset kokoontuvat mäykkyrehveillä Oulun koirapuistoissa. Muutamana keväänä mäyräkoirat ovat päässeet irrottelemaan omassa kilpaluokassa Möllimaastokisoissa (kuvat 2009 ja 2010), jotka on järjestetty yhteistyössä vinttikoiraväen kanssa. Lisäksi ohjelmassa on ollut leirejä ja toimintaviikonloppuja, joissa on esitelty mäyräkoirien harrastus- ja koemuotoja, opeteltu trimmausta ja pidetty harjoituksia sekä kokeita. Trimmauskursseja on ollut vuosina 1993, 1999 ja 2008.


Parhaat koirat palkitaan

Kerhomme koirat ovat pärjänneet erinomaisesti näyttelyissä ja mäyräkoirien kokeissa niin kotimaassa kuin ulkomailla – on tullut valioita, mestareita ja voittajia! PSMKK on palkinnut ansioituneita kerhon näyttely-, ajo-, jälki- ja luolakoiria vuodesta 1988 lähtien. Vuonna 2007 palkittiin ensimmäisen kerran vuoden mäyräkoira, joka on menestynyt parhaiten näyttelyissä ja kokeissa. Vuonna 2011 palkitaan ensimmäisen kerran myös vuoden veteraani ja vuoden tulokas. Lajikohtaisiin palkintoihin tulee uutena vuoden VERI-koira. Pisteytystä on myös uudistettu ja nyt myös PIKA- ja VAHI-tuloksista saa pisteitä. Vuonna 1994 lahjoitettu Martin malja luovutetaan vuosittain parhaalle näyttelykoiralle.

Monipuolista tiedottamista

”Kerhomme tiedotus hoidetaan nykyisin nettisivujen, blogin ja lehden avulla. Harmiksi tekijöiden puutteessa P.S.Mäykyn ilmestyminen loppui ja siihen hätään sitten kirjoiteltiin keväisin ja syksyisin kokouskutsujen yhteyteen jäsentiedote. Olihan kerholla nettisivut tiedotukseen, mutta lehti on aina lehti, jota on mukava käpertyä lukemaan vaikka sohvan nurkkaan. Onneksi saimme vuonna 2008 koottua lehtitoimikunnan uudelleen, ja parin lehden ilmestyttyä lehdelle saatiin nimikilpailun tuloksena oikein osuva nimi Tuubi. Tuubi on ilmestynyt siitä asti ja toivottavasti saamme nauttia sen ilmestymisestä vielä pitkään. Näin tietokoneiden ja modernin teknologian aikana moni on tottunut nopeaan tiedonsaantiin, jota kerhomme osalta hoitavat nettisivut, blogi ja oma facebook-ryhmä. Kerhon nettisivut saivat pari vuotta sitten uuden ilmeen. Viime vuoden puolella otettiin käyttöön kerholle oma blogi, johon tieto päivittyy yhdessä hurauksessa ja samoihin aikoihin perustettu facebook-ryhmä jakaa tietoa yhtä nopeassa tahdissa. Voimme siis todeta, että kerhomme ei ainakaan ole jäänyt ajan jalkoihin!”
Henna Hakko, sihteeri 2006 – 2010, jäsen 2011-, nettisivut, näyttelytoimikunta

Ajankohtaisista asioista ja tapahtumista on tiedotettu jäsenistölle jäsenkirjeellä vuodesta 1988 ja jäsenlehti sekä omat kotisivut saatiin kerholle vuonna 1999. Lehtitoimikunta perustettiin vastaamaan tiedotuksesta vuonna 2001 ja lehden nimeksi tuli P.S.Mäykky. Lehden teossa oli taukoa muutama vuosi ja Tuubi-nimellä olemme tunteneet sen nyt vuodesta 2009. Viime vuonna PSMKK:n kotisivujen oheen tehtiin Ajankohtaista-blogi, jossa voidaan nopeasti ilmoitella tapahtumista, kokeista tai uutisoida kerholaisten koirien menestyksestä näyttelyissä ja kokeissa. Tekstejä voi kommentoida, kysellä lisää tai esittää myös omia ajatuksia. Mukava mäykkyihmisten kohtauspaikka löytyy myös facebookista.

Parina viime vuonna kerholaisille on järjestetty valokuvauskilpailu. Parhaat mäykkyotokset ovat päässeet kalenteriin ja kerhon kuvagalleriaan katseltaviksi ja myöhempään käyttöön lehdissä tai kerhon muissa julkaisuissa. PSMKK:n toiminta-alue on laaja, mutta uudet viestintäkeinot antavat erinomaisen mahdollisuuden uudenlaiseen vuorovaikutukseen. Ajatuksia ja toiveita on entistä helpompi tuoda hallituksen ja vastuuhenkilöiden tietoon ja näin toimintaa voidaan kehittää mahdollisimman hyvin jäsenistöä palvelevaksi.

”Kerhomme toiminta on ollut monipuolista. On mukava huomata miten paljon ihmiset tekevät koiriensa eteen (ja koirat ihmisten:)) ja miten paljon tällainen koiraharrastus tuo iloa koiranomistajien arkeen. Kun itse kahdeksan vuotta sitten hankin ensimmäisen mäyräkoirani, Zeran, en olisi uskonut löytäväni itseäni kerhon hallituksesta tai sihteerin hommista, muusta toiminnasta puhumattakaan. Niin vain kävi enkä kadu sitä ollenkaan. Kerhon toiminnan parissa on ollut mukava olla ja sekä minä että koirani olemme saaneet paljon uusia kavereita.”
Henna Hakko

”Kerhon ajalta on pääsääntöisesti vain mukavia muistoja. Tokihan ikäviäkin asioita on jouduttu käsittelemään, mutta onneksi ne ovat olleet hyvin harvinaisia. Ja tämän toiminnan kautta on ollut mukava saada ystäviä, joista eräät ovat muodostuneet TOSIystäviksi hamaan loppuun saakka.”
Lea Foudilainen

Toisella pysyy paremmin kädessä kauha, toisella kynä. Joku on taitava vasaran heiluttaja ja jollakin taas on erinomainen supliikki. Kerhon vahvuus on sen jäsenistössä - porukasta löytyy intoa, tietoa ja taitoa hoitaa yhteisiä asioita ja hankkeita. Tervetuloa mukaan Pohjois-Suomen Mäyräkoirakerhon toimintaan – talkooväeksi tapahtumiin, juttuja kirjoittamaan, tuomaan uusia ajatuksia ja ideoita kerhon toimintaan!

Kerhon lehtien joukosta löytyi SML:n mäyräkoiraesite, jossa kuvaillaan tätä ihastuttavaa ja monipuolista rotua: rohkea luolakoira, monipuolinen pienajokoira, luotettava jälkikoira, reipas vesiriistakoira, menestyvä näyttelykoira, tarmokas rauniokoira, toimelias tokokoira, innokas agilitykoira – sopivia laatusanoja myös hyvin toimivalle mäyräkoirakerholle!


Jutun toimitti: Marja Junttila, kerholainen, lehtitoimikunta 2010 – 2011


Kuvagalleria: http://picasaweb.google.com/PSMKK1

Teksti päivitetty: 29.3.2011/MJ